Skoterhjälmar & förarbevis

För att få köra skoter så krävs det, precis som på moped och a-traktor, ett förarbevis. För att få gå utbildningen, som består av både teori och praktik som övningskörning, måste du ha fyllt 15 år och för de praktiska momentet 15 år och 9 månader. Denna utbildning är minst 10 timmar och ska utföras av en godkänd utbildare. Förutom teoretiska kunskaper är det 3 timmars praktiska övningar med skoter. Det är kraftfulla maskiner du kommer att köra vilket innebär att också utrustningen är viktig, som till exempel regler kring skoterhjälmar för passagerare och förare (Läs mer om skoterhjälmar här https://www.smxsports.se/cross-skoterhjalmar).

Lag om skoterhjälmar

Den 1 januari 2016 infördes krav på att den som färdas med terrängskoter ska använda skoterhjälm eller motsvarande skyddshjälm då det varje år har inträffat flera allvarliga olyckor där skotrar eller fyrhjulingar har varit inblandade. Det märkliga är att det sedan lång tid har varit lag på att använda skyddshjälm när du kör moped eller motorcykel, och inte förrän 2016 kom alltså lagen som tvingar även skoterförare att bära skoterhjälm. Hjälmen ska vara av samma typ som för de som kör MC, det vill säga att hjälmen ska vara E-märkt för att vara godkänd.

Även passagerare ska ha skoterhjälm

Vad många kanske inte vet om är att det är lag på att även passagerare på skotern ska använda skoterhjälm. För de mindre passagerarna, som är under 7 år, gäller annan lämplig skyddshjälm som till exempel skidhjälm, cykelhjälm eller ridhjälm. En annan sak som många inte tänker på eller vet om, är att pulkan som du kan ha efter skotern har andra bestämmelser. Här råder inte samma regler som för skoter utan pulkan räknas som släp och här finns enbart rekommendationer om att använda skoterhjälm eller annan typ av skyddshjälm. Skoterhjälm och skyddshjälm ska användas så fort fordonet är i rörelse.

Kommentarer är stängda.