Ha alltid med en brandduk vid släckning av eld

När man är ute och campar, kan det vara mysigt att starta en öppen eld, och grilla lite korv och marshmallows över den öppna elden. Vad som dock är viktigt är att man ser till att släcka elden ordentligt innan man går vidare eller går och lägger sig. En okontrollerad eldgnista kan orsaka förödelse över ett stort skogsområde, för att inte tala om hur stor fara man sätter sig själv i om man campar nära skogsbrandens utbrott. Det bästa är att ha med flaskor fyllda med vanligt vatten, de släcker elden på ett effektivt sätt. Vill man vara extra försiktig bör man alltid ha med en brandduk eller filt vid släckning av elden. Filten kväver elden, som i brist på syre dör ut.

Saker man inte ska göra eller använda när man släcker en öppen eld är allt från vätskor som innehåller en stor del alkohol (vodka, äppelglögg, snaps osv), detta då alkoholdrycker med hög alkoholhalt istället får det att brinna mer då alkohol är lättantändligt. Man bör heller inte försöka blåsa ut elden (eller använda sådana fläktar som de har på Teknikproffset), detta eftersom eldgnistor lätt kan hamna utanför grillytan, och då tända eld på gräset i närheten.

Det sista som vi vill varna för är att tända en öppen eld när det har varit torrt en längre period. Längre torra perioder gör att gräs lättare blir antändbart, tänkt på detta innan ni ger er ut på campingtur.