Skogen – Bästa stället för en körsångare

Efter att jag började sjunga i Laleh-kören i Göteborg ifjol väcktes mitt intresse för både körsång och solosång till liv på riktigt. Det är otroligt kul att få skapa en gemensam röst med ett stort gäng människor. Det är också roligt att träna upp sin egen röst. Man märker skillnad fort! Och dessutom en erfarenhet, skogen är bästa stället för körsång! Vi är några ur kören som i sommar gett oss ut i skogen och vandrat för att få frisk luft och då även passat på att sjunga medan vi vandrar, mycket härligt!

Nu när jag är inne på detta ämne vill jag passa på att rekommendera två saker och tipsa om två saker.

Rekommendation nummer ett är Notlagret, sånt otroligt fint utbud av sångböcker och notböcker. Det var som en guldgruva när jag hittade den. Det första jag köpte var ”Sjung! – En repertoarbok för sångstuderande tjejer”. En bok och CD med 24 sånger, nyttiga sångövningar och knep för bättra på musikalisk kunskap. Det innehåller visor, jazzlåtar, poplåtar, musikallåtar, och låtar från TV och film. Väldigt olika saker alltså. Men gud så lärorikt och roligt. Och det finns hur mycket som helst. Oavsett vad du vill inrikta dig på. Det finns för alt, baryton, bas och så vidare. De påstår själva att de har Sveriges bredaste utbud på noter och det skulle inte förvåna mig om det stämmer. Överraskande att det skulle finnas något sådant i Borås.

Det andra jag vill rekommendera är hittakor.se där man kan hitta körer i den stad man bor i. Sidan är inte alltid helt uppdaterad, men den ger ändå en god bild av vilka körer som finns. I Göteborg kan man exempelvis söka på kyrkokörer, damkörer, pop- och rockkörer, med mera! När man väl hittat en kör kan man enkelt googla på den eller leta upp den på Facebook. Jag har gått med i ytterligare två körer på det sättet.

Tips nummer ett är våga börja! Det kan vara lite nervöst att gå med i en kör och du kanske är rädd att bli utelämnad på något sätt, men min erfarenhet är av körerna som jag varit med i är att körer är otroligt varma och inkännande. Är det någon som är obekväm är det alltid okej att hen tar ett steg tillbaka.

Tips nummer två är öva, öva, öva. Om du gör det kommer du att märka otroliga skillnader på din röst. Du kommer att kunna sjunga vackrare än du någonsin kunnat föreställa dig. 🙂