Paracord 550 i nylon – populärt för smycken

Paracord är ett nylonrep som ursprungligen användes till fallskärmslinor under andra världskriget. Amerikanska soldater började under kriget att skapa överlevnadsarmband av paracord 550. I armbanden gömde soldaterna t ex tändstål, nål och tråd och fiskeredskap som kunde komma till användning under strider.

Numera använder man Paracord 550 i nylon till framförallt armband och nyckelband. Tanken är från början att friluftsmänniskor ska kunna använda armbandet eller nyckelbandet i nödsituationer. Genom att sprätta upp armbandet så får man flera meter hållbar lina. Därför började friluftsmänniskor som såg det praktiska med Paracord att göra egna överlevnadsarmband.

Idag använder hobbypysslare Paracord 550 i nylon till armband och nyckelband bara för att det är ett bra material och lätt att jobba med. Paracord används mycket av de som gör egna smycken och dekorationer.

Vad är äkta Paracord?

De flesta anser att all tråd ska vara gjord av nylon och ha en brottstyrka på 550 pounds, vilket motsvarar 250 kg. Dessutom ska omkretsen vara 4 mm. Om du har köpt en Paracord med dessa parametrar kan du kalla ditt armband för äkta paracord.

Det finns Paracord som är gjorda i polyester och inte har samma brottstyrka. Sådana typer av lina är då inte äkta, men de fungerar bra när du ska göra smycken som enbart ska vara smycken och inte behöver så stor brottsstyrka

Att göra sina egna Paracord armband är både roligt och mycket billigare än att köpa ett färdigt. Materialet till ett enkelt armband går på några tior. Om du vill ha ett lite mer påkostat spänne får du lägga på ytterligare några tior. Om du ska köpa ett färdigt armband så brukar dessa kosta över 200 kr.

Hemgjorda armband passar bra som presenter. Eftersom kostnaden inte är så hög och att det inte är så mycket jobb så kan du ge bort en personlig gåva som du gjort själv utan att det kostar så mycket. Inte dumt alls. Men tänker du att personen som får armbandet ska kunna använda linan i en nödsituation så måste du välja äkta Paracord 550 i nylon istället för billigare varianter.

Kommentarer är stängda.