På vandring med riktiga kläder

När man är ute på vandring, vare sig det är i skogen eller i bergen, behöver man riktiga kläder. Med riktiga kläder menas kläder som håller en varm, torr och skyddad från obehag, regn och rusk. Att känna obehag vid vandring är det nog ingen som vill, om de inte är masochister. Du kan läsa mer här om riktigt bra friluftskläder.

För alla som inte är masochister finns det kläder som dem från termooriginal.com, det är allt från bra åtsittande tröjor med långa ärmar, till långkalsonger med eller utan gylf. Med andra ord kläder som är sköna att ha på sig när man är ute i det vilda.

För oss nordbor är det extra viktigt att på vintern hålla kroppen varm, att gå runt i endast byxor och kortärmad t-shirt vore att välkomna lunginflammationen med öppna armar. Utöver jacka, vantar, mössa och tjocka isolerade skor är det bra att använda långkalsonger. Långkalsonger gör att de nedre regionerna inte sjunker i temperatur. Blir man för kall därnere, under en längre period, kan urinvägsinfektion lätt uppstå.

För de allra minsta är det ännu viktigare att kläderna håller dem varma, då de har svårare för att bevara värmen. Det är därför alla barn bör ha på sig overaller ovanför de vanliga byxorna, när de beger sig ut. Detta även om det bara är för att gå från punkt A till punkt B.

Har man vetskap att man under dagen ska ge sig ut på vandring, eller enbart ut på stan för att handla, är det bra ifall man är förberedd med alla de kläder man kan tänkas behöva. För säkerhets skull bör man alltid kolla av hur vädret kommer vara några timmar framöver. Detta bör göras på två till tre olika väderprognossajter, exempelvis SMHI.se och YR.no. På sätt vet man om det kommer regna, snöa, blåsa, eller vara strålande sol när man är ute.