Att tänka på vid valpköp

Går du i tankarna på att skaffa hund att ha med på jakten? En åtta veckors gammal valp är en vän och familjemedlem för förhoppningsvis flera år framåt. Nedan kan du läsa om nyttig information om ditt hundköp.

Vilken sorts hund passar dig bäst?

Vilken sorts hundras som passar dig bäst beror mycket på hur du är som person, samt hur ditt liv ser ut. Att välja rätt hundras är lika viktigt som att välja vilken bil eller hus du ska köpa. Det är därför viktigt att du läser dig in i vad olika sorters hundraser har för behov och karaktäristiska drag. Försök att hitta så mycket information som möjligt om de hundraserna som är intressanta för dig. Det du inte ska lägga vikt på är priset för en hundvalp, priset kan vara runt 12 tusen kronor eller mer. En dyrare hundvalp är oftast alltid bättre än en billigare , en billigare valp kan ha dolda sjukdomar som blir dyra i längden. Tänk också på att du behöver stressa fram ett köp, ta det i lugn takt.

Frisk mamma – friska barn

När du väl har bestämt dig för en hundras och hittat en uppfödare som har valpar till salu, ring och fråga ifall du får åka och kolla på valparna. Då kan du samtidigt som du träffar valparna också träffa mamman till valparna. Då valparna med stor sannolikhet kommer brås på mamman (och pappan) när de är stora, kan du få en bild av hur valparna kommer att se ut och bete sig när de är vuxna.

Du kan också passa på att fråga uppfödaren om olika frågor som du har angående valparna, deras föräldrar och släkt. En seriös uppfödare är uppriktig när något inte står rätt till. Undvik att köpa en valp ifall du upplever att kullen och mamman verkar rädda för mänsklig kontakt, lever i misär, ser sjuka ut eller att uppfödaren inte verkar seriös.

Gör köpet hemma

När du väl har valt ut en hundvalp från en seriös uppfödare ska du när valparna är leveransklara betala för den. Betalningen bör ske hemma hos uppfödaren! Försäljningar som görs på parkeringsplatser eller på någon avskild gata är oftast smugglade, alternativt stulna hundvalpar.

Innan du åker och köper hunden är det bra att ha inhandlat allt som den nya familjemedlemmen kan behöva. Detta inkluderar mat och vattenskålar, koppel, bajspåsar, hundsäng och leksaker.
Titta runt på nätet för att hitta bra hundprylar till bra pris.